Προσχέδιο ψηφίσματος για κυρώσεις κατά του Ιράν

0

Δεσμευτικό προσχέδιο ψηφίσματος στη βάση του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ με αίτημα την αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου εκ μέρους του Ιράν υπέβαλαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία παρά την αντίσταση Ρωσίας και Κίνας.

Οι τρεις δυνάμεις ευελπιστούν να επικυρωθεί το ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από τη συνάντηση που θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των μόνιμων κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας.

Με το ψήφισμα καλείται η Τεχεράνη να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς και να διακόψει την κατασκευή ενός αντιδραστήρα βαρέως ύδατος. Ζητείται επίσης να υποβληθεί έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το βαθμό συμμόρφωσης του Ιράν.

Στο προσχέδιο του ψηφίσματος δεν εμπεριέχεται απειλή για μέτρα τιμωρίας της Τεχεράνης, όμως και πάλι Μόσχα και Πεκίνο αντιδρούν καθώς υπάρχει προειδοποίηση για την εξέταση «περαιτέρω μέτρων» προς διασφάλιση της συμμόρφωσης του Ιράν.

Σχόλια