Προτάσεις για καλύτερη θωράκιση της ΕΕ απέναντι στη διεθνή τρομοκρατία

0

Νέα δέσμη προτάσεων με στόχο τη βελτίωση της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενέκρινε η Επιτροπή.

Η δέσμη αυτή περιέχει διάφορες προτάσεις που αφορούν την ποινικοποίηση της εκπαίδευσης τρομοκρατών, της στρατολόγησης και της δημόσιας πρόκλησης σε τέλεση τρομοκρατικών εγκλημάτων, την πρόληψη της χρήσης εκρηκτικών από τρομοκράτες και τη χρήση πληροφοριών σχετικά με τους επιβάτες αεροπορικών εταιριών στις δικαστικές έρευνες.

Περιέχει επίσης έκθεση σχετικά με την εφαρμογή μιας από τις βασικές νομικές πράξεις του αντιτρομοκρατικού «οπλοστασίου» της ΕΕ.

Κατά την ανακοίνωση της έγκρισης των νέων μέτρων, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Φράνκο Φρατίνι, δήλωσε ότι «η τρομοκρατία παραμένει απειλή για τα πολιτικά θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και για τη ζωή και την ευημερία των πολιτών μας. Βίαιες επιθέσεις σημειώθηκαν στο έδαφος της ΕΈ, στη Μαδρίτη (Μάρτιος, 2004) και στο Λονδίνο (Ιούλιος 2005). Πολλά άλλα τρομοκρατικά σχέδια εξουδετερώθηκαν πρόσφατα στην Αυστρία, στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρόσθεσε, δε, ότι «κανείς από τους συμπολίτες μας δεν είναι άτρωτος στην απειλή αυτή· η τρομοκρατία μπορεί να πλήξει τους ευρωπαίους πολίτες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και στο εξωτερικό. Οι τρομοκράτες θα χτυπήσουν όταν, όπου και με οποιοδήποτε μέσο θα προκαλέσουν τις περισσότερες επιπτώσεις».

Η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση της απόφασης – πλαισίου σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθιστώντας αξιόποινη τη δημόσια πρόκληση για τέλεση τρομοκρατικών αδικημάτων, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση στην τρομοκρατία, ακόμη και μέσω του διαδικτύου.

Η νέα νομοθεσία θα διευκολύνει τη συνεργασία των αρχών καταστολής με τους παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ για την πρόληψη των εγκλημάτων και τον εντοπισμό των εγκληματιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη δέουσα προστασία των προσωπικών δεδομένων και την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι βομβιστικές επιθέσεις, όπως εκείνη της Μαδρίτης, πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση εκρηκτικών υλών που διατίθενται στο εμπόριο. Για αυτό το λόγο καταρτίστηκε ένα κατάλογο με 47 σημεία δράσης, που ενέκρινε η Επιτροπή υπό μορφή σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των διαφόρων πτυχών του προβλήματος.

Τέλος, η Κομισιόν προτείνει οι αερομεταφορείς να θέτουν τα δεδομένα από τις καταστάσεις ονομάτων των επιβατών στις πτήσεις από και προς την ΕΕ (πτήσεις με σημείο αναχώρησης ή άφιξης στο έδαφος της ΕΕ) στη διάθεση ειδικευμένων εθνικών μονάδων, οι οποίες προβαίνουν σε αξιολόγηση των κινδύνων και είναι επιφορτισμένες με την καταστολή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σχόλια