Προτάσεις της HRW στην Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις διάσωσης παράνομων μεταναστών στη Μεσόγειο

0

Σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης δίνονται αποκαλυπτικά στοιχεία για τον αριθμό των θανάτων τα τελευταία χρόνια και επισημαίνονται οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον μη συντονισμό των επιμέρους κρατών στη διαχείριση του ζητήματος. Μέχρι στιγμής το 2012, ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Μεσόγειο έχει φτάσει τους 170.

Το 2011 ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους, περίπου 1.500, ενώ από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 13.500 νεκροί στην προσπάθεια των μεταναστών να περάσουν μέσω θαλάσσης από τις χώρες της Αφρικής στην Ευρώπη. Η οργάνωση χαρακτήρισε τους θανάτους «αχρείαστους», τονίζοντας πως η ασυνεννοησία μεταξύ των εθνικών αρχών, η έλλειψη συντονισμού από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αποθάρρυνση των επιχειρήσεων διάσωσης από εμπορικά πλοία, έχουν συμβάλει στον κύκλο παραλείψεων και αποτυχιών. «Είναι ανατριχιαστικό να σκέφτεσαι πόσοι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Στη θάλασσα ο κανόνας πρέπει να είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών και όχι η μετακύλιση ευθυνών», σχολίασε η ερευνήτρια της HRW, Judith Sunderland.

Μεταξύ άλλων η οργάνωση διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις προς την Ε.Ε. για την βελτίωση του επιχειρήσεων διάσωσης και την καλύτερη διαχείριση του ζητήματος. Επέμεινε ιδιαιτέρως στον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων, στην αμοιβαία ευθύνη των κρατών-μελών της Ένωσης, στην επίλυση τυπικών ζητημάτων για το σημείο αποβίβασης των διασωθέντων, καθώς και στην άρση των αντικινήτρων για τη διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης και από εμπορικά πλοία. Δεδομένου ότι η Ε.Ε. προετοιμάζει το νέο σύστημα ελέγχου των συνόρων EUROSUR (European External Border Surveillance System) η Human Rights Watch παρατήρησε την ανάγκη να διέπεται το σύστημα αυτό από σαφείς οδηγίες για την διευκόλυνση άμεσων και αποτελεσματικών διασωστικών επιχειρήσεων.

Σχόλια