Πρόταση αθώωσης διοικητή της Αλ Κάϊντα

0

Συγκεκριμένα, προτείνεται να μετονομασθεί ο κατηγορούμενος, από Διοικητή της οργάνωσης Αλ Κάϊντα, σε “νόμιμο μαχητή”, καθώς σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που αφορούν στη μεταχείριση των φυλακισθέντων σε καιρό πολέμου, οι απλοί στρατιώτες απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη.

Ο Δικηγόρος του κατηγορουμένου αιτήθηκε από τον ομοσπονδιακό Δικαστή να απορρίψει τις κατηγορίες εναντίον του Αμπντ αλ Χάντι, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο αμάχων στο Αφγανιστάν, καθώς επίσης και για τη δολοφονία του Προέδρου του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, επικαλούμενος το άρθρο 5 της “Σύμβασης Τρία της Γενεύης του 1949”. Ο ίδιος επισήμανε συγχρόνως, ότι θα μπορούσε ο κρατούμενος να χαρακτηριστεί στη δικογραφία ως “νόμιμος στρατιώτης και μαχητής” και να επωφεληθεί του δικαιώματος ασυλίας, ώστε να απαλλαγεί οριστικά από την ποινική δίωξη για τις πράξεις που του αποδίδονται.

Οι φυλακές του Γκουαντάναμο έχουν απασχολήσει πολλές φορές το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, λόγω των συνθηκών κράτησης των καταδικασθέντων, καθώς επίσης και λόγω των πρόσφατα καταγεγραμμένων περιστατικών ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Σχόλια