Πρόταση δημιουργίας ενός διαμερικανικού ποινικού δικαστηρίου

0

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες πρότεινε να δημιουργηθεί με τη συνδρομή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), ένα ειδικό «διαμερικανικό ποινικό δικαστήριο», το οποίο θα δικάσει τους αυτουργούς του πραξικοπήματος στην Ονδούρα, με το οποίο καθαίρεσαν τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια.

Η Βολιβία προτείνει, στο πλαίσιο της Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, «η Γενική Συνέλευση του ΟΑS να δημιουργήσει ένα διαμερικανικό ποινικό δικαστήριο για τη δημοκρατία στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες στους δημοσιογράφους.

Ένα τέτοιο όργανο, «στόχο θα έχει να συλλέξει τις αγωγές, τις έρευνες, να διαχειρισθεί την εφαρμογή των κυρώσεων κατά των προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα και επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα», τόνισε ο Μοράλες.

Το ειδικό δικαστήριο, πρόσθεσε, θα μπορούσε εν συνεχεία να μετατραπεί σε «διαρκές δικαστήριο για την προάσπιση της δημοκρατίας». Ο Μοράλες τόνισε πως η πρότασή του θα κατατεθεί επίσημα στον ΟΑS μέσα στις επόμενες ώρες.

Η αμερικανική ήπειρος ήδη διαθέτει, στα πλαίσια της λειτουργίας του OAS, δύο περιφερειακά όργανα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και το Διαμερικανικό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο εδρεύει στην Κόστα Ρίκα.

Σχόλια