Πρόταση παραπομπής σε δίκη του Ναπολιτάνο για παραβίαση του Συντάγματος

0

Το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων, πρόκειται εντός της ημέρας, να κινήσει τη διαδικασία παραπομπής σε δίκη του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για παραβίαση του Συντάγματος.

Η σχετική διαδικασία θα στηριχτεί στην κατηγορία ότι ο νυν πρόεδρος, κατα τη θητεία του ως υπουργός Εσωτερικών στη δεκαετία του 1990, αν και ενημερωθηκε σχετικά με σειρά στοιχείων που αφορούσαν μυστική διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με την μαφία, δεν τα δημοσιοποίησε στη συνέχεια.

Για τον σκοπό αυτό, το κόμμα του Γκρίλο οργάνωσε διαδικτυακό δημοψήφισμα, προκειμένου να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, με τη συμμετοχή 20.000 πολιτών εκ των οποίων το 61% έκρινε ως καταδικαστέα την πράξη του ιταλού προέδρου να ζητήσει να καταστραφούν οι ηχοταινίες των συνομιλιών του με τον πρώην υπουργό εσωτερικών Νικόλα Μαντσίνο, με θέμα πάντα την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του ιταλικού κράτους με το οργανωμένο έγκλημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ιταλούς πολιτικούς αναλυτές, είναι σχεδόν αδύνατο να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για εσχάτη προδοσία ή για παραβίαση του Συντάγματος.