Πρώτη απόφαση για το νεοσυσταθέν στρατοδικείο της Χαμάς

0

Την πρώτη του απόφαση εξέδωσε το νεοσυσταθέν στρατοδικείο στη Λωρίδα της Γάζας. Το στρατοδικείο, το οποίο συστάθηκε από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, καταδίκασε σε 18μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 280 δολαρίων τρία μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης, Φατάχ. Ένα τέταρτο μέλος της Φατάχ καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και καταβολή προστίμου 140 δολαρίων.

Τα τέσσερα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης κατηγορήθηκαν για τοποθέτηση βόμβας κοντά στο σπίτι αξιωματούχου της Χαμάς. Από την έκρηξη δεν τραυματίσθηκε κανείς.

Η παλαιστινιακή οργάνωση, Χαμάς συνέστησε το στρατοδικείο τον Ιούνιο την επομένη της βίαιης κατάληψης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας. Την περίοδο εκείνη ανώτατοι δικαστικοί αξιωματούχοι φίλα προσκείμενοι στην Φατάχ υπέβαλαν την παραίτησή τους ή εγκατέλειψαν την περιοχή. Η Χαμάς για να αναπληρώσει το κενό δημιούργησε δικό της δικαστικό σύστημα.

Οι διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν φόβους ότι τα δικαστήρια θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για την επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά της Φατάχ.

Η 18μηνη ποινή φυλάκισης των τριών μελών της Φατάχ μειώθηκε στους εννέα μήνες και η 12μηνη ποινή φυλάκισης του τέταρτου μέλους μειώθηκε στους έξι μήνες. Ο στρατοδίκης Αμίν Νοφάλ δήλωσε ότι η μείωση των ποινών είναι ενδεικτική της «ανθρωπιστικής προσέγγισης» των δικαστηρίων της Χαμάς.

Το στρατοδικείο της Χαμάς εξετάζει άλλη μία υπόθεση κατά μελών της Φατάχ, οι οποίοι κατηγορούνται για τα θάνατο συναδέλφου τους εξαιτίας προσωπικής βεντέτας.
Άγνωστο παραμένει εάν τα δικαστήρια της Χαμάς θα εγκρίνουν τη χρήση της θανατικής ποινής, η οποία επιβαλλόταν από παλαιότερες παλαιστινιακές κυβερνήσεις.

Σχόλια