Πρώτη δίκη κρατουμένου του Γκουαντάναμο σε πολιτικό δικαστήριο

0

Σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης πρόκειται να προσαχθεί για να δικαστεί ένας κρατούμενος φερόμενος ως μέλος του δικτύου Αλ Κάιντα, ο οποίος κατηγορείται για τις επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες στην Αφρική.

Πρόκειται για την πρώτη μεταγωγή κρατουμένου από τη βάση στο Γκουαντάναμο σε πολιτικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι ο Αχμεντ Χαλφάν Γκαϊλάνι, που κατηγορείται ότι παρείχε εξοπλισμό και υποστήριξη στους δράστες της βομβιστικής επίθεσης το 1998 εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Τανζανία, θα μεταχθεί για να δικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να βρει λύση στο θέμα των 240 κρατουμένων στην περιλάλητη φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο της Κούβας, η οποία είχε ιδρυθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια τήρησης του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί για το κλείσιμό της έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2010.