Πρώτη και φέτος η Μιανμάρ στη διαφθορά

0

Σταθερά πρώτη με υψηλά επίπεδα διαφοράς παραμένει η Μιανμάρ σύμφωνα με την έκθεση για το 2007 της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια». Ακολουθούν με εξίσου υψηλά επίπεδα η Σομαλία και το Ιράκ.

Εν αντιθέσει η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Φιλανδία παρουσιάζουν τα λιγότερα κρούσματα διαφθοράς επί συνόλου 180 κρατών που εξετάστηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έντονο πρόβλημα διαφθοράς εμφανίζουν δύο από τα νεότερα κράτη μέλη: η Βουλγαρία, η Ρουμανία αλλά και η Πολωνία.
Η έκθεση κατατάσσει τα κράτη σε μια κλίμακα από το 0 (υψηλή διαφθορά) ως το 10 (υψηλή διαφάνεια) βάσει ενός σύνθετου δείκτη, ο οποίος έχει συνταχθεί από ειδικούς και επιχειρηματικές πηγές των τελευταίων δύο ετών.
Η εικόνα των κρατών της Αφρικής, της Ασίας και του Ειρηνικού και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, ενώ τα επίπεδα είναι πιο ενθαρρυντικά στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 56η θέση, η Κύπρος στη 40η και η Τουρκία βρίσκεται στην 66η του πίνακα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πολύ καλή θέση βρίσκονται ο Καναδάς (10η θέση) και η Αυστραλία (11η θέση), ενώ αρκετά πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται η Ιαπωνία (17η θέση) και οι ΗΠΑ (20ή θέση) και πολύ πιο κάτω η Κίνα (73η θέση) και η Ινδία (75η θέση).

Σχόλια