Πρώτη κατάθεση του πρώην προέδρου της Λιβερίας στη Χάγη

0

«Ψεύδη» και «φήμες» χαρακτήρισε τις εις βάρος του κατηγορίες ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του 10ετούς εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε.

Ο Τσαρλς Τέιλορ αρνείται συνολικά 11 κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η τρομοκρατία, δολοφονίες, βιασμοί και βασανιστήρια.

Την υπόθεση εκδικάζει το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε, όμως η ακροαματική διαδικασία πραγματοποιείται για λόγους ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη.

Ο 61χρονος Τέιλορ κατηγορείται ότι όπλισε και κατηύθυνε αντάρτικες οργανώσεις από τη Λιβερία προκειμένου να καταλάβει τον έλεγχο του πλούτου της Σιέρα Λεόνε σε διαμάντια.

Είναι ο πρώτος Αφρικανός ηγέτης που οδηγήθηκε ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου.

«Είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι η κατηγορούσα αρχή με συνδέει με τέτοιους τίτλους ή περιγραφές λόγω παραπληροφόρησης, ψεμάτων και φημών» δήλωσε ο Τσαρλς Τέιλορ.

Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε ανάμειξη σε ωμότητες που διέπραξε το Ενωμένο Επαναστατικό Μέτωπο (RUF) κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002.

Στην πρώτη του κατάθεση στη διάρκεια της δίκης του, που μετρά ήδη 18 μήνες ,ο Τέιλορ υποστήριξε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να φέρει την ειρήνη στη Σιέρα Λεόνε. Η κατάθεση του πρώην προέδρου της Λιβερίας αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Σχόλια