Πρώτη μελέτη για τις αστυνομικές πρακτικές κατά των διαδηλωτών του κινήματος “Occupy”

0

Η πρώτη μελέτη για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών του κινήματος Occupy Wall Street από τις αστυνομικές δυνάμεις δημοσιεύθηκε από ερευνητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων Νέας Υόρκης και Fordham. Για τη σύνταξη της μελέτης προηγήθηκε ερευνητική προσπάθεια οχτώ μηνών, ενώ τα στοιχεία αναφέρονται στο κίνημα Occupy Wall Street της Νέας Υόρκης, αλλά και σε αντίστοιχα κινήματα “Occupy” σε άλλες τέσσερις πόλεις.
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, τα στοιχεία που συγκέντρωσαν έδειξαν ότι η αστυνομία προέβη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε υπερβολική βία και έγιναν αναίτιες συλλήψεις. Μάλιστα οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει ένα μοτίβο στην αστυνομική δράση που κινείται στην κατεύθυνση της περιστολής των διαδηλώσεων, ακόμη και αυτών που είναι ειρηνικών και δεν θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια ασφάλεια. «Όλες οι περιπτώσεις που συγκεντρώσαμε δείχνουν ότι η αστυνομία προσβάλλει σε συνεχή βάση βασικά δικαιώματα, και ο βαθμός ατιμωρησίας είναι σοκαριστικός», σχολίασε η καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Sarah Knuckley.
Ειδικότερα, στην έκθεση αναφέρεται ότι η αστυνομία προέβη σε βίαιες νυχτερινές εφόδους στους χώρους κατασκήνωσης των διαδηλωτών, προχώρησε σε συλλήψεις περίπου δέκα δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, έκανε αυθαίρετες και επιλεκτικές συλλήψεις διαδηλωτών και χρησιμοποίησε διάφορα μέσα για να διαλύσει ειρηνικές συγκεντρώσεις διαδηλωτών. Οι ερευνητές αποκάλυψαν ακόμη ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης απάντησε αρνητικά σε όλα τα αιτήματα των ερευνητών για συνάντηση με στελέχη της υπηρεσίας. Αντίθετα, θετικά ανταποκρίθηκαν οι αστυνομικές υπηρεσίες σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, όπου έγιναν αντίστοιχες κινήσεις του κινήματος “Occupy”.