Πρώτη σημαντική καταδίκη για το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα» του ΟΗΕ

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης καταδίκασε 12 μήνες και μία ημέρα φυλάκισης τον Τεξανό πετρελαιοπαραγωγό και στενό φίλο του Αμερικανού προέδρου, Όσκαρ Ουάτ για το σκάνδαλο γύρω από το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «πετρέλαιο για τρόφιμα», το οποίο έδινε την δυνατότητα στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν να πουλά στη διεθνή αγορά πετρέλαιο με αντάλλαγμα τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Είναι το πρώτο σημαντικό πρόσωπο που καταδικάζεται σε φυλάκιση για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά παράνομες αμερικανικές δραστηριότητες και χρηματοδοτήσεις προς το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν το διάστημα 1991-2003.

Περισσότερες από 2.000 από 66 χώρες, ανάμεσά τους και η Coastal Corp που ίδρυσε ο Όσκαρ Ουάτ, φέρονται να πλήρωσαν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν για να συνεχίσουν να αγοράζουν το φτηνό πετρέλαιο του Ιράκ.

Επιχειρηματική κίνηση που θεωρούνταν παράνομη από την αμερικανική κυβέρνηση, που μετά το 1990 είχε απαγορεύσει σε αμερικανικές εταιρείες να διατηρούν οποιαδήποτε συνεργασία με το καθεστώς.

Ο 83χρονος Τεξανός επιχειρηματίας χρησιμοποίησε τις εταιρείες Nafta petroleum Co. και Mednafta Trading Co., με έδρα την Κύπρο, για να μεταφέρει τεράστια χρηματικά ποσά που κατέληγαν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αξιωματούχων της ιρακινής κυβέρνησης, προκειμένου να διατηρήσει τις επικερδείς συνεργασίες του με το καθεστώς.

Η El Paso Corp, στην οποία ανήκει σήμερα η Coastal Corp, η Chevron και η ελβετική πετρελαϊκή εταιρεία Virol SA είναι τρεις από τις επτά εταιρείες και τους 12 ιδιώτες στους οποίους η κυβέρνηση Μπους έχει ασκήσει δίωξη για συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους.

Στο σκάνδαλο διαφθοράς είχε εμπλακεί και το όνομα του γιου του πρώην γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κλονίζοντας την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών, υπό τη σημαία του οποίου λειτουργούσε το πρόγραμμα.

Σχόλια