Προτροπή συνταγματικής αναθεώρησης για απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων

0

Συνταγματική τροποποίηση για την απαγόρευση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε μέσω του εβδομαδιαίου τηλεοπτικού του διαγγέλματος έκκληση προς τη Γερουσία να ορίσει επισήμως το γάμο ως ένωση μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας. «Αιώνες εμπειρίες μας έχουν διδάξει πως η δέσμευση των συζύγων να αγαπούν και να προσέχουν ο ένας τον άλλο ενισχύει το καλό των παιδιών και τη σταθερότητα της κοινωνίας» τόνισε.

Ο Μπους υπογράμμισε πως μία τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη διότι «τα ακτιβιστικά δικαστήρια δεν αφήνουν στο έθνος άλλη επιλογή». Δικαστές έχουν προσφάτως απορρίψει νόμους σχετικά με την καθιερωμένη μορφή γάμων σε πολιτείες όπως η Ουάσινγκτον, η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη.

Οι πιθανότητες να «περάσει» μία σχετική τροπολογία είναι ελάχιστες, ωστόσο οι αναλυτές τονίζουν πως οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν «δυνατό χαρτί» το ζήτημα της πολιτικής ένωσης ομοφυλόφιλων εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η επικύρωση μίας τροπολογίας για την απαγόρευση του γάμου ομοφυλόφιλων θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανάλογη προσπάθεια απέτυχε το 2004.