Ράις: «Ανησυχία για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» στη Μόσχα

0

Συνάντηση με μέλη ρωσικών οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις στην οικία του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα.

Η Αμερικανίδα υπουργός εξέφρασε την έντονη ανησυχία της σχετικά με την ελευθερία του λόγου, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μόσχα, Αλεξάντερ Μπροντ τόνισε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στον «αυταρχισμό» του Κρεμλίνου.

Η Κοντολίζα Ράις σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι οι ρωσικοί θεσμοί έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε σχέση με την αυξανόμενη εξουσία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι υπάρχει υπέρμετρος συγκεντρωτισμός της εξουσίας στο Κρεμλίνο. Αυτό διαβίβασα στα μέλη των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι μας έχουμε αμφιβολίες για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία έκφρασης των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και τη δύναμη της κάτω βουλής στη Ρωσία», είπε η Κοντολίζα Ράις.

Η Λουντμίλα Αλεξέγεβα, της Ομάδας Μόσχα Ελσίνκι δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η οργάνωσή της έχει καταγράψει, «μια εσκεμμένη προσπάθεια μετατροπής της Ρωσίας σε μια απολυταρχική κοινωνία, όπου καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εκλογική διαδικασία γελοιοποιείται και η αντιπολίτευση και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται υπό συνεχή πίεση».

Πάντως ο Αλεξάντερ Μπορντ διαφώνησε με την Κοντολίζα Ράις στο θέμα του «αυταρχισμού» λέγοντας ότι «ούτε στην Αμερική είναι όλα ιδανικά. Διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά των μυστικών και των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών».

Μία ημέρα νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ διανύουν περίοδο κρίσης μετά την αμερικανική πρόταση για εγκατάσταση αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη.

Σχόλια