Ρωσία: Απαγόρευση χορήγησης άδειας οδήγησης σε τρανσέξουαλ

0

Με πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας της περί αδειών οδήγησης, η Ρωσία απαγορεύει την χορήγηση αδειών οδήγησης σε άτομα με σεξουαλικές διαταραχές, όπως τα διαφυλικά άτομα.

Η Ρωσία είναι από τις χώρες με τα χειρότερα στατιστικά στοιχεία για θανάτους από τροχαία ατυχήματα στον κόσμο, και οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν μέρος ενός κυβερνητικού προγράμματος που αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 30.000 άνθρωποι πεθαίνουν και 250.000 τραυματίζονται στους δρόμους κάθε χρόνο.

Οι νομοθετικές τροποποιήσεις, που υπογράφηκαν από τον πρωθυπουργό της χώρας Ντ. Μεντβέντεφ, προβλέπουν έναν μακρύ κατάλογο σωματικών και διανοητικών αναπηριών, που συνιστούν νομικά εμπόδια για τη χορήγηση άδειας οδήγησης. Όμως, το πιο αμφιλεγόμενο κεφάλαιο της νέας νομοθεσίας είναι η λίστα των σεξουαλικών προτιμήσεων, συμπεριλαμβανομένης της παιδοφιλίας, του σαδομαζοχισμού, της επιδειξιομανίας και του φετιχισμού. Τα τρανσέξουαλ και τραβεστί άτομα είναι επίσης στη λίστα, παρόλο που έχουν επίσημα αποσυρθεί από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για τις διαταραχές της ταυτότητας του φύλου και τις διαταραχές της σεξουαλικής προτίμησης.

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία, δηλαδή εάν θα καθιερωθούν ιατρικές εξετάσεις κατά τη στιγμή της αίτησης για άδεια οδήγησης, ή ακόμα και αν θα πραγματοποιηθούν αναδρομικοί έλεγχοι, στους ήδη κατόχους άδειας οδήγησης, για την ενδεχόμενη υπαγωγή τους στις απαγορευμένες κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία επικρίνεται έντονα από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ως αντίθετη στην αρχή της ισότητας και ικανή να δημιουργήσει κλίμα φόβου στα άτομα.
 

Σχόλια