Ρωσία: Απέλαση τεσσάρων Αμερικανών καθηγητών

0

Την απέλαση τεσσάρων Αμερικανών οι οποίοι είχαν μπει στη χώρα με τουριστική βίζα, αλλά στην πραγματικότητα δίδασκαν αγγλικά και επιδίδονταν σε «προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών», αποφάσισαν οι δικαστικές αρχές της Ρωσίας.

Δικαστήριο της πόλης Τσεμποξάρι, καταδίκασε τους τέσσερις Αμερικανούς κι έδωσε εντολή να εγκαταλείψουν το ρωσικό έδαφος και να καταβάλουν πρόστιμο 2.000 ρουβλίων.
Σχετική ανακοίνωση των ρωσικών αρχών αναφέρει: «Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Τσεμποξάρι δίδασκαν αγγλικά σε φοιτητές της σχολής ξένων γλωσσών κι επιδίδονταν σε προπαγάνδα υπέρ των αμερικανικών αξιών».

Εκπρόσωπος της ρωσικής υπηρεσίας μετανάστευσης (FMS) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει το ρωσικό έδαφος αλλά αναμένεται να το κάνουν σύντομα».

Στην ανακοίνωσή της η FMS, σημειώνει ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο ένας Αμερικανός είχε μεταβεί στη Ρωσία το 2001, απεσταλμένος της οργάνωσης Peace Corps, η δράση της οποίας είχε απαγορευθεί την επόμενη χρονιά στη χώρα, διότι κρίθηκε ύποπτη για κατασκοπεία.

Η δικαστική απόφαση «δεν έχει καμιά σχέση με την επιδείνωση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας,την ώρα που οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσιγκτον έχουν εισέλθει στη χειρότερη κρίση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εξαιτίας των συγκρούσεων στην Ουκρανία.

 

 

Σχόλια