Ρωσία: Απροειδοποίητοι έλεγχοι αρχών σε γραφεία ξένων ΜΚΟ

0

Εφόδους σε γραφεία ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Ρωσία πραγματοποίησαν οι ρωσικές αρχές κατ’ εφαρμογή σχετικής προσφάτως ψηφισθείσας νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων οι αρχές πραγματοποίησαν επιθεωρήσεις και στα γραφεία των οργανώσεων Human Rights Watch, Διεθνής Αμνηστίας και Transparency International.

Οι απροειδοποίητοι έλεγχοι από στελέχη των φορολογικών υπηρεσιών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Πούτιν πριν μερικούς μήνες. Ο νόμος αυτός επιβάλλει στις ΜΚΟ που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν την περιγραφή “foreign agent”, να δηλώνονται στο ρωσικό Υπουργείο Δικαιοσύνης και να υποβάλουν τετραμηνιαίες αναφορές για τις δραστηριότητές τους. Σε περίπτωση παράβασης αυτών των υποχρεώσεων οι οργανώσεις απειλούνται με πρόστιμα άνω των 15.000 δολαρίων.

Τον προβληματισμό της για τις εφόδους εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. «Οι επιθεωρήσεις και οι έρευνες που έγιναν σε ΜΚΟ της Ρωσίας πάνω σε αόριστα νομικά θεμέλια προκαλούν ανησυχία, καθώς μοιάζουν να κατευθύνονται προς την περαιτέρω υπονόμευση της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα»,τονίζεται στη δήλωση της Άστον.

Σχόλια