Ρωσία : Βασανιστήρια σε κατηγορούμενους για τρομοκρατία

0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατηγορεί τις ρωσικές αρχές ότι δεν διερεύνησαν τις καταγγελίες για βασανιστήρια σε βάρος 12 κατηγορουμένων για τρομοκρατία, που καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι κατηγορούμενοι διώκονταν από το 2008 για καθοδήγηση ένοπλης εξέγερσης στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 140 θανάτους αστυνομικών, αμάχων και των εξεγερμένων. Η Εισαγγελία της Ρωσίας πραγματοποίησε έρευνες για τις καταγγελίες για βασανιστήρια που υπέβαλαν οι κατηγορούμενοι, αλλά δεν εντόπισε κανένα αδίκημα, παρόλο που η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη σύλληψή τους. Οι κατηγορούμενοι, επίσης, δήλωσαν στους δικηγόρους τους ότι ξυλοκοπήθηκαν, προκειμένου να εξαναγκαστούν να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλεί τις ρωσικές αρχές να διεξάγουν αποτελεσματική και αμερόληπτη έρευνα για τα βασανιστήρια, να οδηγήσουν τους υπαίτιους στη δικαιοσύνη και να αποσύρουν αμέσως από τις δικογραφίες τις ομολογίες, ως προϊόν εξαναγκασμού και ως αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Άλλωστε, η Ρωσία έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων, που την υποχρεώνουν να απαγορεύει κάθε μορφή βασανιστηρίων.
 

Σχόλια