Ρωσία: Ψηφίστηκε νόμος για την παροχή αμνηστείας

0

Νόμο για την παροχή αμνηστείας ψήφισε η ρωσική Δούμα, με 446 ψήφους υπέρ σε σύνολο 450 βουλευτών, τον οποίο είχε παρουσιάσει στις 9 Δεκεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την υιοθέτηση του πρώτου μετασοβιετικού συντάγματος στη Ρωσία.

Σύμφωνα με νομικούς, ο νόμος ο οποίος ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των δύο μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, που κανονικά ολοκληρώνουν την διετή ποινή φυλάκισης που τους είχε επιβληθεί επειδή τραγούδησαν μια πανκ προσευχή κατά του Πούτιν σε καθεδρικό ναό της Μόσχας, και να οδηγήσει στην άρση των κατηγοριών εναντίον των 30 ακτιβιστών της Greenpeace.

Η Greenpeace έχει ανακοινώσει ότι η τροποποίηση που έγινε τελευταία στιγμή στον νόμο σημαίνει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρθούν οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον των 30 ακτιβιστών-μελών της, οι οποίοι εχουν συλληφθεί και κινδύνευαν να καταδικαστούν επειδή πήραν μέρος σε μια διαμαρτυρία σε πετρελαϊκή πλατφόρμα της Gazprom στην Αρκτική.

Ο Ρώσος συνήγορος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λούκιν, είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι περίπου 22.000 κρατούμενοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι. Ωστόσο, ο βουλευτής Πάβελ Κρασενίνικοφ εκτίμησε χθες ότι αριθμός θα είναι περίπου 10.000.

Ο νόμος εξαιρεί από την αμνηστία μια σειρά εγκλημάτων, όπως η υπεξαίρεση χρημάτων και κατά συνέπεια δεν φαίνεται να αφορά τον Ρώσο επιχειρηματία Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών για μια σειρά αδικημάτων, μεταξύ αυτών και η υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά ούτε και θα αλλάξει το καθεστώς του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος το καλοκαίρι καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια με αναστολή για το ίδιο αδίκημα.

 

Σχόλια