Ρωσία: Μεγάλες δικηγορικές εταιρείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για αλλαγή του εμπορικού νόμου

0

Δέκα κορυφαίες ρωσικές δικηγορικές εταιρείες κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για να προπαγανδίσουν την μεταρρύθμιση του εθνικού εμπορικού νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστεί το εταιρικό δίκαιο, διευκολύνοντας έτσι την ανάδειξη της χώρας σε μείζον οικονομικό κέντρο.

Η Συνεργασία για την Πρόοδο του Δικαίου των Επιχειρήσεων (Cooperation for the Advancement of Corporate Law) δημιουργήθηκε στις 12 Σεπτέμβρη, με σκοπό την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση για αλλαγές που θα καταστήσουν το ρωσικό νομικό σύστημα ευνοϊκότερο απέναντι στους ξένους επενδυτές. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενσωματωθούν στην εγχώρια έννομη τάξη ρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών, θα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία για τη διαμόρφωση των εταιρικών μορφωμάτων, και θα παρέχουν κίνητρα για άνοιγμα και πολλαπλασιασμό των υποκαταστημάτων επιχειρήσεων του εξωτερικού. Προς το παρόν στις εμπορικές συναλλαγές χρησιμοποιείται το αγγλικό δίκαιο, διότι είναι πιο σύγχρονο, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της αγοράς και ευέλικτο. Αυτό ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει με τον εκμοντερνισμό του ρωσικού εταιρικού δικαίου, ώστε να απωλέσει τη δυσκαμψία και το συντηρητισμό του και να γίνει μοχλός προσέλκυσης κεφαλαίων.

Η μεταρρύθμιση του εμπορικού κώδικα έχει ξεκινήσει από το 2009, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Προέδρου Μεντβεγιεβ να καταστήσει τη Μόσχα κέντρο της παγκόσμιας αγοράς. Το Νοέμβριο του 2010 δημοσιεύτηκε ένα προσχέδιο νόμου, που εκπονήθηκε από επιτροπή ακαδημαϊκών και δικαστών και εισήγαγε σημαντικές τροποποιήσεις. Ενστάσεις κατ’ αυτού -παρά τις επιμέρους θετικές πλευρές του- διατυπώθηκαν από τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες διότι αφενός δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι συστάσεις των μάχιμων δικηγόρων, αφετέρου δημιουργούσε αντικίνητρα για τις ξένες επιχειρήσεις με έδρα τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή ένας σημαντικός πόλος οικονομικής άρα και νομικής δραστηριότητας, και πολλές κορυφαίες λονδρέζικες εταιρείες –δικηγορικές και μη- βλέπουν θετικά την ενδεχόμενη επέκτασή τους εκεί.
 

Σχόλια