Ρωσία: Η Δούμα είπε «Ντα» στη μεταρρύθμιση του ΕΔΑΔ

0

Με τη θετική ψήφο 392 από τα 450 μέλη της, η Δούμα επικύρωσε, όπως αναμενόταν, το Πρωτόκολλο 14 για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ύστερα από πολυετή καθυστέρηση.
Η Ρωσία ήταν το μόνο από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν δεχόταν να προχωρήσει στην επικύρωση του πρωτοκόλλου, μπλοκάροντας έτσι την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης που θεωρείται ότι θα αποσυμφορήσει το ΕΔΑΔ, καθώς απλουστεύει τη διαδικασία προσφυγής στο δικαστήριο για τις λεγόμενες «επαναλαμβανόμενες» υποθέσεις που μένουν χωρίς ανταπόκριση στα εθνικά δικαστήρια.
Η ρωσική Κάτω Βουλή είχε καταψηφίσει την επικύρωση του πρωτοκόλλου πριν από τρία χρόνια, κρίνοντάς το αντίθετο προς τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό καταδικών στο ΕΔΑΔ, κυρίως λόγω των συγκρούσεων στην Τσετσενία και της κακομεταχείρισης κρατουμένων.
Μετά το «Ντα» της Δούμας, θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την επικύρωση του πρωτοκόλλου στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με την ίδια έκβαση.

Σχόλια