Ρωσία: Νέος νόμος απαγορεύει την διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς έγκριση

0

Η επανειλημμένη και συστηματική διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς την έγκριση των αρχών στην Ρωσία μπορεί εφεξής να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 5 έτη, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου «Η επανειλημμένη παραβίαση της διαδικασίας που υπάρχει για την διοργάνωση ή την διεξαγωγή συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων και πορειών, θεωρείται πλέον αδίκημα του ποινικού κώδικα».

Σύμφωνα με το νέο νόμο, αν κριθεί ότι σε περίοδο έξι μηνών κάποιο πρόσωπο έχει διοργανώσει περισσότερες από δύο διαδηλώσεις για τις οποίες δεν είχε ληφθεί η έγκριση των αρχών, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ή εγκλεισμού σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας μέχρι και πέντε έτη, πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (21.000 ευρώ) ή 480 ώρες καταναγκαστικών έργων.

Επίσης, οι διαδηλωτές μπορεί να κρατηθούν για 30 ημέρες, – αντί για 15, όπως προβλεπόταν στον προηγούμενο νόμο – και να τους επιβληθεί μέγιστο πρόστιμο ύψους 500.000 ρουβλίων, αν ο αριθμός τους ξεπερνάει αυτόν που είχε ανακοινωθεί στις αρχές, ή αν προκαλούν προβλήματα στα μέσα μεταφοράς ή στην κυκλοφορία των πεζών.

Σημειώνεται επίσης, ότι από την άνοδό του στην εξουσία για μια τρίτη θητεία στην προεδρία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υπογράψει πολλούς νόμους με τους οποίους καθίσταται πιο αυστηρή η νομοθεσία που αφορά στο δικαίωμα των Ρώσων να διαδηλώνουν.