Ρωσία: Νόμιμη η απαγόρευση της μαντίλας

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διατήρησε σε ισχύ την απαγόρευση της χρήσης της μαντίλας στα σχολεία, απορρίπτοντας σχετική καταγγελία τριών μουσουλμανικών οικογενειών της πολυπολιτισμικής περιφέρειας της Σταυρούπολης.
Οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση απόφασης της περιφερειακής κυβέρνησης, βάσει της οποίας απαγορεύεται στις μαθήτριες να φορούν μουσουλμανική μαντίλα στα σχολεία, όμως το Δικαστήριο απεφάνθη υπέρ της νομιμότητας της σχετικής απαγόρευσης.
«Το μέτρο αυτό έχει στόχο να αφομοιώσουν, κατά το μεγαλύτερο, δυνατό βαθμό, οι μαθητές τα ενδυματολογικά και στιλιστικά πρότυπα, που θα κληθούν ν’ ακολουθήσουν ως επαγγελματίες», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, εκπροσωπώντας τις αρχές της Σταυρούπολης.
Οι συνήγοροι των μουσουλμανικών οικογενειών αντέτειναν, ότι τέτοιου είδους περιορισμοί στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών μπορούν να εισαχθούν μόνο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δήλωσαν, ότι προτίθενται να εφεσιβάλουν την απόφαση.
Τέλος, να σημειωθεί, ότι υπέρ της χρήσης της μαντίλας έχει ήδη ταχθεί το Συμβούλιο των Μουφτήδων της Ρωσίας, αλλά και εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας.