Ρωσία: Νόμος κατά της «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας»

0

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin έθεσε σε ισχύ νόμο, βάσει του οποίου απαγορεύεται η διάδοση οποιασδήποτε μορφής «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας».
Επίσης, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα για οποιονδήποτε προωθεί πληροφορίες και υλικό υπέρ της ισότητας ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων, ενώ πολίτες ξένου κράτους που θα παραβιάζουν το σχετικό νόμο, θα συλλαμβάνονται και θα απελαύνονται. Τέλος, οι σχετικές οργανώσεις προστασίας δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, θα υφίστανται πρόστιμο έως και ενός εκατομμυρίου ρουβλίων (6.250 δολάρια) και απαγόρευση της λειτουργίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει διεθνή κριτική αναφορικά με τη νομοθεσία της σχετικά με τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτρέψει τις ρωσικές αρχές να αποφύγουν την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα όξυνσης του σεξουαλικού ρατσισμού στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Putin αρνήθηκε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό του νέου νόμου ως «ομοφοβικού».