Ρωσία: Προώθηση νομοσχεδίου δίωξης των «ανεπιθύμητων» αλλοδαπών νομικών προσώπων

0

Ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα διώκονται ποινικά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ή εταιρείες, οι οποίες εδρεύουν στο εξωτερικό και κρίνονται ως «ανεπιθύμητες» για την εθνική ασφάλεια της χώρας, αναμένεται να λάβει την έγκριση του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, θα παρέχεται στις ρωσικές Εισαγγελικές αρχές και στο Υπουργείο Εξωτερικών η εξουσία να αποφασίζουν εάν μία οργάνωση ή επιχείρηση, η οποία έχει την έδρα της στο εξωτερικό, είναι «ανεπιθύμητη». Σε περίπτωση που ένα νομικό πρόσωπο χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητο», ενδέχεται να επιβληθεί στους διαχειριστές του πρόστιμο ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ρουβλίων και ποινή κάθειρξης μέγιστης διάρκειας έξι ετών.

Το εν λόγω νομικό πλαίσιο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς ο όρος «ανεπιθύμητος» δεν διευκρινίζεται καθόλου στο κείμενο του νόμου. Στη ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets αναφέρεται ότι η δράση οργανώσεων όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Greenpeace, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Διαφάνεια «βρίσκεται χωρίς αμφιβολία υπό απειλή».

Όμως, πιθανές είναι και οι ποινικές διώξεις κατά εταιρειών με καθαρά εμπορικό σκοπό, γεγονός το οποίο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Δύσης.  Ο Pavel Chikov, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora, δήλωσε σχετικά: «Ο αβασάνιστος χαρακτηρισμός μίας οργάνωσης ή εταιρείας ως ανεπιθύμητης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των γενικών νομικών αρχών και του ρωσικού Αστικού Κώδικα», και προσέθεσε ότι η εφαρμογή του επίμαχου νομικού πλαισίου θα οδηγήσει σε «σωρεία αντιπαραθέσεων».

Σχόλια