Ρωσία: Προσφυγή ΜΚΟ στη δικαιοσύνη προκειμένου να μη χαρακτηριστεί «ξένος πράκτορας»

0

Η μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, η παλαιότερη οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, προσέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου ν’ αποτρέψει την προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να τη συμπεριλάβουν στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων» βάσει ενός νόμου της κυβέρνησης Putin, κατά τον οποίο οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και εμπλέκονται σε πολιτικές δραστηριότητες, καταχωρούνται υποχρεωτικά στον ως άνω κατάλογο.

Η Memorial η οποία αναλάμβανε πρωτοβουλίες εναντίον της πολιτικής καταστολής από τη σοβιετική εποχή, αρνείται να συμμορφωθεί προς το νόμο αυτό, τον οποίο οι επικριτές του χαρακτηρίζουν ως μια χονδροειδή προσπάθεια να εμπεδωθεί η εξουσία του Putin, αφού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν λάβει μέρος σε διαδηλώσεις πέρυσι αξιώνοντας να αποχωρήσει. «Μας γυρίζουν πίσω στις ιδέες του σοβιετικού παρελθόντος», δήλωσε ο επικεφαλής της Memorial Alexander Cherkasov για να προσθέσει ότι «Δε θα μείνουμε αδρανείς, Εξαπολύουμε επίθεση».

Η Memorial άρχισε να λειτουργεί το 1987, επί των ημερών του Mikhail Gorbachev, κατά την διάρκεια της πολιτικής της ‘ανασυγκρότησης και της διαφάνειας’ που εφάρμοσε ο τελευταίος ηγέτης της σοβιετικής ένωσης. Αρχικά στόχος της ήταν να καταγράψει το ‘ολοκληρωτικό’ κομμουνιστικό παρελθόν, αλλά εξελίχθηκε τελικά σε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέρυσι, είχε επικρίνει την κράτηση διαδηλωτών μετά από μια διαδήλωση εναντίον του Putin η οποία αμαυρώθηκε από επεισόδια βίας.

Σχόλια