spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔιεθνήΡωσία: Συνταγματικός ο νόμος ''ελέγχου'' των ΜΚΟ

Ρωσία: Συνταγματικός ο νόμος ”ελέγχου” των ΜΚΟ

spot_img
spot_img
spot_img

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας υποστήριξε τη συνταγματικότητα του νόμου που ορίζει ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) θα πρέπει να καταγράφονται ως “ξένοι πράκτορες”, εφόσον έχουν αποδεχθεί ξένη χρηματοδότηση.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε το 2012 , προβλέπει ότι όλες οι ΜΚΟ που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό και συμμετέχουν σε ”πολιτική δραστηριότητα” πρέπει να εγγραφούν ως “ξένοι πράκτορες”, ή διαφορετικά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα πρόστιμα μέχρι 500.000 ρούβλια (USD $ 14.000).

Το δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του πως πλέον ο όρος ”ξένοι πράκτορες” δεν έχει την αρνητική χροιά που είχε στη σοβιετική εποχή, όπου ήταν συνυφασμένος με την κατασκοπεία και την προδοσία.

Οι υποστηρικτές του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζουν ότι ο νόμος λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κρατικής κυριαρχίας.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του πιστεύουν ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να οδηγήσει σε καταχρήσεις και άλλων βασικών δικαιωμάτων, λόγω της έλλειψης ενός σαφούς ορισμού για τον όρο ”πολιτική δραστηριότητα”.

Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2012 από το ρωσικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πέρα από την ενδεχόμενη παραβίαση των αθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει και άλλα νομοσχέδια στη χώρα όπως ο νόμος που προβλέπει κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το νόμο για τη δημόσια διαμαρτυρία αλλά και ο νόμος σχετικά με το διαδίκτυο. Σε σχέση με τον τελευταίο, νωρίτερα αυτό το μήνα η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia ”κατέβασε” τη ρωσική έκδοσή της για μία μέρα, ως διαμαρτυρία, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος θα μπορούσε να γίνει η βάση για τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.

 

spot_img

Lawjobs