Ρουάντα: Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου δύο δημοσιογράφοι λόγω άρνησης γενοκτονίας του 1994

0

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουάντα πρόκειται να εκδικαστεί η έφεση των δύο δημοσιογράφων που είναι στη φυλακή, επειδή αρνήθηκαν την γενοκτονία του 1994 και προσέβαλαν τον Πρόεδρο Paul Kagame. Τις δυο γυναίκες θα εκπροσωπήσει ο Βρετανός δικηγόρος John Jones, ειδικός σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Οι Agnes Uwimana και Saidati Mukakibiti έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση δεκαεπτά και επτά ετών αντιστοίχως, με τις κατηγορίες της άρνησης ύπαρξης γενοκτονίας, προσβολής του Προέδρου, απειλής της δημόσιας τάξης και ενθάρρυνσης σε εθνικό διχασμό. Στα  επίμαχα άρθρα τους –τα οποία δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες μικρής κυκλοφορίας- έκαναν νύξεις για κυβερνητική διαφθορά και ασκούσαν κριτική στον Kagame αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές του 2010.

«Η άρνηση της γενοκτονίας θεμελιώθηκε σε μία φράση, όπου η δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι πολίτες της Ρουάντα αλληλοσκοτώθηκαν. Η φράση διαψεύδει την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, σύμφωνα με την οποία γενοκτονία υπήρξε μόνο από τη μία πλευρά. Το οξύμωρο είναι ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του ότι στο ίδιο άρθρο η συντάκτρια κατηγορούσε τον Πρόεδρο Kagame ότι δεν έκανε αρκετά για να τιμωρήσει τους υπαίτιους της γενοκτονίας – προφανώς λέγοντας αυτό παραδεχόταν ότι υπήρξε γενοκτονία», σχολίασε ο Nani Jansen, από την ανθρωπιστική οργάνωση Media Legal Defence Initiative.

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που στηρίζουν τις δύο δημοσιογράφους είναι και η οργάνωση Article 19, η οποία δραστηριοποιείται κατά της λογοκρισίας στην ελεύθερη έκφραση.  Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι η καταδίκη των δύο γυναικών αντιβαίνει στις διεθνείς ρυθμίσεις που κατοχυρώνουν την ελευθερία της έκφρασης.

Η άρνηση της γενοκτονίας του 1994 – από την οποία τα θύματα έφτασαν τις 800.000 χιλιάδες- τιμωρείται βάσει του εθνικού Συντάγματος. Επικριτές της διάταξης ισχυρίζονται ότι η διατύπωσή της είναι υπερβολικά αόριστη και χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι στον εμφύλιο πόλεμο υπέφεραν και οι δύο φυλές (Τούτσι και Χούτου).

 

Σχόλια