Ρουμανία: Αντισυνταγματικός νόμος περί ταυτόχρονης διεξαγωγής δημοτικών και εθνικών εκλογών

0

Αντισυνταγματικό έκρινε την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας νόμο που επιτρέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών και εθνικών εκλογών. Ο νόμος είχε ψηφιστεί από τη Βουλή της χώρας το Δεκέμβρη παρά τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης.

Η αντιπολίτευση είχε επιχειρηματολογήσει ότι ο νόμος διευκόλυνε την εκλογική νοθεία και θα προκαλούσε σύγχυση στους πολίτες, ενώ, αντίθετα, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι λόγω της ταυτόχρονης διεξαγωγής θα εξοικονομούνταν σημαντικοί πόροι. Ο Πρόεδρος Train Basescu υπεραμύνθηκε του σκεπτικού πίσω από το νόμο, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η ποιότητα της εκλογικής διαδικασίας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά την κοινή γνώμη της Ρουμανίας τα τελευταία χρόνια. Ο Basescu είχε ανακηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών του 2009 μετά από μακρά διαδικασία αμφισβητήσεων για το κύρος της εκλογής. Η υπόθεση μάλιστα τότε είχε περάσει και πάλι από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ είχε μεσολαβήσει και δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

 

Σχόλια