Ρουμανία: η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα της εποχής Τσαουσέσκου

0

Άρχισε στο Βουκουρέστι η δίκη του πρώην διοικητή της περίφημης φυλακής της κομμουνιστικής περιόδου, Αλεξάντρου Βισινέσκου, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του κομμουνισμού το 1990, που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης στέλεχος του καθεστώτος Τσαουσέσκου και διευθυντής ενός εκ των σωφρονιστικών καταστημάτων, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες φυλακίστηκαν περισσότεροι από 600.000 αντιφρονούντες.  
Ο Βισινέσκου, ο οποίος σήμερα είναι 89 ετών, εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου όπου δήλωσε ότι είναι αθώος, υποστηρίζοντας ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος, αφού ο ίδιος, όπως δήλωσε, απλά εκτελούσε εντολές.  Ο Αλεξάντρου Βισινέσκου ήταν από το 1956 έως το 1963 διευθυντής της φυλακής στη Ράμνιτσα, την οποία οι Ρουμάνοι αποκαλούσαν “φυλακή της σιωπής”, επειδή είχε απαγορευθεί στους κρατούμενους να μιλούν.
 
 Ο διευθυντής του Ρουμανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού, Ράντου Πρέντα, δήλωσε ότι η δίκη είναι “ιδιαίτερα σημαντική επειδή για πρώτη φορά όργανο του κομμουνιστικού τρόμου είναι αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη”.
 
 

Σχόλια