Σαουδική Αραβία: Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες από το 2015

0

Την απονομή στις γυναίκες του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο ανακοίνωσε χθες ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Abdallah. Στο επίσημο ανακοινωθέν ο βασιλιάς ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν σύσκεψης με τους ουλεμάδες[1] και άλλες προσωπικότητες, και ότι κίνητρο ήταν  ο σεβασμός των δικαιωμάτων του γυναικείου φύλου, η μη περιθωριοποίησή του από τη σύγχρονη διοίκηση και την κοινωνία, καθώς και το αίτημα για ισορροπημένο εκμοντερνισμό.

Είναι η πρώτη φορά που θεσμοθετείται για τις γυναίκες ταυτοχρόνως δικαίωμα ψήφου και εκλέγεσθαι. Το δικαίωμα αφορά την εκλογή στις τοπικές-δημοτικές εκλογές. Από αυτές προέρχονται οι υποψηφιότητες για διορισμό στο συμβούλιο της Choura, ένα συμβουλευτικό όργανο που λειτουργεί αντί Κοινοβουλίου και έχει 120 μέλη που ορίζει  ο βασιλιάς. Οι επόμενες τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη, χωρίς όμως να μπορούν ακόμη να συμμετάσχουν σε αυτές οι γυναίκες.

Η νομοθετική μεταβολή αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της θέσης που κατέχει το γυναικείο φύλο στο αυστηρό, συντηρητικό περιβάλλον της Σαουδικής Αραβίας. Σαφώς υπάρχουν υπολογίσιμοι κίνδυνοι να μείνει το μέτρο ουσιαστικά ανεφάρμοστο, είτε διότι οι γυναικείες υποψηφιότητες θα καταψηφίζονται από το αντρικό κοινό, είτε διότι οι εκλεγμένες υποψήφιοι δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν άφοβα ούτε να υλοποιήσουν αποτελεσματικά τις δημόσιες θέσεις τους απέναντι σε ένα ανδροκρατούμενο καθεστώς. Παρότι ιστορικά στα περισσότερα κράτη τα πολιτικά δικαιώματα ακολουθούν χρονικά τα ατομικά, στη Σαουδική Αραβία αυτό σχεδόν ανατρέπεται, δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν απολαμβάνουν ακόμη ελευθερία κίνησης, εργασίας κλπ χωρίς να έχουν άδεια ανδρικού οικογενειακού μέλους. Οργανώσεις υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων σε θέματα που είναι σε άλλες χώρες αυτονόητα, όπως το δικαίωμα οδήγησης και η αυτόβουλη υποβολή σε χειρουργική επέμβαση, χαιρετίζουν την βασιλική ανακοίνωση, αλλά προειδοποιούν ότι χρειάζονται ακόμη πολλά βήματα για να μπορούμε
να μιλάμε για σχετική ισότητα.

1. Ουλεμάδες = λόγιοι του Ισλάμ

Σχόλια