Σαουδική Άραβία: Παραδειγματική τιμωρία γυναίκας επειδή οδηγούσε

0

Νεαρή γυναίκα καταδικάστηκε στη Σαουδική Αραβία για οδήγηση, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική απαγόρευση. Η 30χρονη Shaima Jasteina θα υποχρεωνόταν, σύμφωνα με τον ισχύοντα θρησκευτικό νόμο, σε δημόσια τιμωρία μαστιγώματος σε κεντρική πλατεία της πόλης Red Sea Jeddha, όπου και συνελήφθη. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη φορά που δικαστήριο εφαρμόζει το νόμο και αναγκάζει την οδηγό να υποστεί τις κυρώσεις.

Κατόπιν της ανακοίνωσης της καταδίκης της νεαρής γυναίκας σε δημόσιο εξευτελισμό, προέκυψαν αντιδράσεις από ακτιβιστές και φεμινίστριες, που προώθησαν το θέμα στα διεθνή μέσα, ξεκινώντας έτσι εκστρατεία μη εφαρμογής της δυσβάστακτης ποινής. Τις εκκλήσεις εισάκουσε, τελικά, ο βασιλιάς Abdullah bin Abdul-Aziz, που με την εξουσία της ιδιότητάς του ανακάλεσε την ποινή. Στην απόφαση αυτή πιθανολογείται ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η πριγκίπισσα της χώρας, η οποία ηγείται του Εθνικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (National Society for Human Rights).

Η απαγόρευση οδήγησης είναι ένα μέτρο αρκετά παλιό, με θρησκευτικές-πολιτισμικές προεκτάσεις, στο οποίο πάγια αντιτίθενται εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη στενή έννοια η απαγόρευση δεν είναι καν νομική –διότι περιέχεται μόνον σε θρησκευτικά κείμενα- και εκδηλώνεται απλώς με την άρνηση των διοικητικών αρχών να εκδώσουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα οδήγησης, όπως το δίπλωμα. Επιπλέον, πρακτικά, η απαγόρευση ισχύει μόνο τύποις, αφού συνήθως οι αστυνομικοί σταματούν τις γυναίκες οδηγούς, προχωρούν σε ανάκριση και έλεγχο στοιχείων, τις βάζουν να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα το ξανακάνουν και τις αφήνουν ελεύθερες. Η ένσταση των λογίων του Ισλάμ στη γυναικεία οδήγηση έγκειται στο ότι οι οδηγοί εκ των πραγμάτων αφήνουν το πρόσωπό τους ακάλυπτο και ενθαρρύνονται να βγουν έξω από το σπίτι.

Η ανάκληση της ποινής αποτελεί –πέρα από αποτέλεσμα της γενικής κατακραυγής- και ένδειξη της σταδιακής αλλαγής κλίματος που συντελείται τελευταία στην Σαουδική Αραβία. Πριν μερικές μόλις μέρες είχε ανακοινωθεί η απονομή στις γυναίκες δικαιώματος εκλογής σε δημοτικά συμβούλια, γεγονός που συνεπάγεται νομική εξίσωσή των πολιτικών τους δικαιωμάτων με των εκείνα των ανδρών.

 

Σχόλια