Σε 27 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην αρχηγός του γιουγκοσλαβικού στρατού για τη σφαγή της Srebrenica

0

Είναι η πρώτη φορά που απόφαση καταδικάζει ιδιώτη ή στρατιωτικό από τη Γιουγκοσλαβία για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία και αποκαλύπτει τη συνέργεια του γιουγκοσλαβικού στρατού στις βαρβαρότητες που διέπραξαν Σέρβοι επαναστάτες στις αρχές του 1990.  Παρόμοια πραγματικά γεγονότα ως βάση –η έρευνα δηλαδή της εμπλοκής της Γιουγκοσλαβίας- είχε και η δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Μιλόσεβιτς, η οποία καταργήθηκε λόγω θανάτου του υπό κράτηση κατηγορουμένου από καρδιακή ανακοπή το 2006.

Ο Perisic, πρώην συνεργάτης του Μιλόσεβιτς, διετέλεσε στρατηγός μέχρι το 2008, τρία χρόνια δηλαδή μετά τη λήξη του πολέμου στη Βοσνία και την Κροατία. Είχε από τότε προειδοποιήσει το καθεστώς Μιλόσεβιτς να μην υποδαυλίσει τις πολεμικές συρράξεις στο Κόσοβο, οι οποίες τελικά ξέσπασαν μετά το τέλος της θητείας του.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έκριναν τον κατηγορούμενο ένοχο για την παροχή στρατευμάτων, εξοπλισμών και εν γένει υλικοτεχνικής υποστήριξης στους Σέρβους επαναστάτες, αλλά τον αθώωσαν για την κατηγορία της παροχής άμεσων εντολών στο Σερβο-βοσνιακό στράτευμα του Ράτκο Μλάντιτς. Ο προεδρεύων δικαστής Bakone Moloto ανέφερε ότι υπήρχαν ανεπαρκείς αποδείξεις πως ο Perisic ήταν αρμόδιος να δίνει δεσμευτικές εντολές στο στρατηγό Μλάντιτς, ο οποίος μάλλον δρούσε ανεξάρτητα σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Το δικαστήριο αθώωσε τον Perisic και ως προς την κατηγορία άμεσου ελέγχου των Κροατών επαναστατών που αιματοκύλισαν το Ζάγκρεμπ το Μάιο του 1995.

Το τριμελές τμήμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι οι κινήσεις του στρατηγού επέδρασαν ουσιωδώς στην τέλεση των εγκλημάτων πολέμου από τους Σερβο-Βόσνιους. Η απόφαση –έκτασης 573 σελίδων- απέκλεισε την πιθανότητα διενέργειας των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορείται ο στρατηγός από απλούς στρατιώτες που δρούσαν ανεξάρτητα. Αποκλίνουσα γνώμη διατύπωσε ο προεδρεύων δικαστής Moloto, κατά τον οποίο είναι νομικά λανθασμένη η εξομοίωση της παροχής υλικής βοήθειας για την πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων με την ενεργή συνέργεια σε συγκεκριμένα εγκλήματα.

Στην επιμέτρηση της ποινής οι δικαστές έλαβαν υπόψη ότι ο Perisic συνέχισε να στέλνει βοήθεια στους Σερβο-Βόσνιους για μήνες μετά την σφαγή.

Σχόλια