Σε 33ετή κάθειρξη καταδικάστηκε ο Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία καταδίκασε σε 33ετή κάθειρξη τον Σερβοβόσνιο πρώην στρατηγό, Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς κρίνοντας τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος δεν έχει συγγένεια με τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καταδικάστηκε για το ρόλο που διαδραμάτισε στους βομβαρδισμούς αμάχων του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία από το 1992 έως το 1995.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία έκρινε ότι ο σερβοβοσνιακός στρατός υπό τις διαταγές του Μιλόσεβιτς κατέφυγε στη χρήση ελεύθερων σκοπευτών, στη ρήψη όλμων και αεροπορικών βομβαρδισμών σε ολόκληρη την πόλη προκαλώντας «θύματα και τραυματίες παντού και σε οιαδήποτε χρονική στιγμή χωρίς να ενδιαφέρεται για την ακρίβεια των στόχων ή την προστασία των αμάχων».

Το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, ανέφερε ότι ο «Μιλόσεβιτς με τις διαταγές του προέβη σε ηθελημένη και συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ντράγκομιρ Μιλόσεβιτς παραδόθηκε στις δικαστικές αρχές το 2004 και η δίκη του ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Είχε αρχικώς εκδοθεί το 1998 μαζί με τον πρώην στρατιωτικό διοικητή, Στάνισλαβ Γκάλιτς, ο οποίος καταδικάστηκε το Νοέμβριο του 2006 σε ισόβια κάθειρξη.

Σχόλια