Σε 40ετή κάθειρξη μετετράπη η μοναδική ποινή ισόβιας που έχει επιβάλλει το ICTY

0

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης – η μοναδική που έχει επιβληθεί από το ICTY- στην οποία καταδικάστηκε το 2003 από το ICTY ο Σερβοβόσνιος πρώην δήμαρχος Μίλομιρ Στάκιτς για διώξεις και εξοντώσεις μουσουλμάνων και Κροατών το 1992 αναιρέθηκε με απόφαση Εφετείου.

Το δικαστήριο απέρριψε, παράλληλα, έφεση της κατηγορούσας αρχής με την οποία ζητείτο να κριθεί ο 44χρονος Μίλομιρ Στάκιτς ένοχος για γενοκτονία.

Το 2003 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο και γιατρό σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντάς τον ένοχο για διώξεις και εξοντώσεις μη Σέρβων, όχι όμως και για γενοκτονία. Ωστόσο, το Εφετείο απεφάνθη πως η ποινή ήταν ακατάλληλη, μετατρέποντάς την σε 40ετή κάθειρξη.

Ο Στάκιτς ήταν ο ανώτατος αξιωματούχος της κοινότητας του Πρίγεντορ στην βορειοδυτική Βοσνία κατά τον πόλεμο του 1992-95. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα διαβόητα στρατόπεδα συγκέντρωσης που συστάθηκαν το 1992 στη βοσνιακή πόλη, οι φωτογραφίες των οποίων σόκαραν τη διεθνή κοινότητα φέρνοντας στη μνήμη τα κολαστήρια των Ναζί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία του Εφετείου ενδεχομένως σημαίνει στην πραγματικότητα ότι ο Μίλομιρ Στάκιτς θα παραμείνει περισσότερο στη φυλακή καθώς η ποινή ισόβιας κάθειρξης θα επανεξεταζόταν μετά την πάροδο 20ετίας, όμως δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη για την 40ετή κάθειρξη.

Σχόλια