Σε θάνατο καταδικάσθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Γιασίν Ραμαντάν

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ καταδίκασε τελικά σε θάνατο τον πρώην αντιπρόεδρο του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, κωφεύοντας στις εκκλήσεις τόσο αξιωματούχων του ΟΗΕ, όσο και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις ιρακινές αρχές, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην αγχόνη.

Πρωτοδίκως ο Ραμαντάν είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την σφαγή 148 σιιτών στο Ντουτζάιλ τη δεκαετία του 80, για την οποία ο Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοι δύο πρώην συνεργάτες του οδηγήθηκαν ήδη στην αγχόνη. Στη συνέχεια όμως η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δεύτερο βαθμό για τη λήψη τελικής απόφασης.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καλέσει το δικαστήριο να μην επιβάλει στον Ραμαντάν τη θανατική ποινή, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το ρόλο του στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ και η υπάτη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Λουίζ Αρμπούρ, είχε ζητήσει να μην επιβληθεί η θανατική ποινή, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη εκτέλεσή του θα αποτελούσε παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Σχόλια