Σε άνοδο η τρομοκρατία στην ΕΕ

0

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία δημοσίευσε η Γιούροπολ, διαπιστώνει ανοδική τάση στον αριθμό των τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και των συλλήψεων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, το 2007 σημειώθηκαν 583 τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2006.

Σύμφωνα με την έκθεση της Γιούροπολ, το 2007 οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (279) και ακολουθούν η Γαλλία (267), η Γερμανία (20), η Ιταλία (9) ενώ στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και τη Μ. Βρετανία καταγράφηκαν δύο στην κάθε μία επιθέσεις.

Στην τελευταία θέση βρίσκονται η Δανία και η Αυστρία με μία τρομοκρατική επίθεση.

Οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις προέρχονται από Βάσκους και Κορσικανούς αυτονομιστές στην Ισπανία και Γαλλία αντίστοιχα.

Για την Ελλάδα, η έκθεση καταδεικνύει ότι τα κρούσματα τρομοκρατίας μειώθηκαν το 2007 σε 2, έναντι 25 το 2006, αν και δεν συνελήφθη ούτε ένας δράστης τρομοκρατικού κτυπήματος.

Σύμφωνα με την έρευνα, η διεθνής τρομοκρατία εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά, όπως η αυξανόμενη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών από τους τρομοκράτες, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα μέσω Ίντερνετ είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Επίσης, η ισλαμικής προέλευσης τρομοκρατία εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένη σε τυφλά χτυπήματα και επηρεάζεται από την κατάσταση στο Ιράκ, το Αφγανιστάν καθώς και τη διαμάχη μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Η τρομοκρατία ομάδων της άκρας Αριστεράς βρίσκεται σε πτώση ενώ η τρομοκρατία της άκρας Δεξιάς σημειώνει άνοδο.

Σχόλια