Σε άνοδο οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία

0

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας συνδέει τον μεγάλο αριθμό εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία με τις ατέλειες και τα ελαττώματα στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας.

Η έκθεση με τίτλο “Αψηφώντας τη δικαιοσύνη: η θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία” διαπιστώνει σημαντική αύξηση των εκτελέσεων από το 2006 στο 2007 και ότι είναι σχετικά υψηλότερα τα ποσοστά εκτελέσεων μεταναστών και αλλοδαπών εργατών στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, Μάλκομ Σμαρτ δήλωσε: “η συνεχής χρήση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τη γενική τάση στη διεθνή κοινότητα για την κατάργηση της εν λόγω ποινής. Επιπλέον, η θανατική ποινή επιβάλλεται δυσανάλογα και μεροληπτικά εις βάρος φτωχών αλλοδαπών εργατών και κατά ντόπιων που δεν έχουν τις διασυνδέσεις για να γλιτώσουν την εκτέλεση”.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδει την αύξηση των εκτελέσεων σε διάφορους παράγοντες. Όπως την κλειστή φύση της δικαστικής διαδικασίας στη Σαουδική Αραβία, την επιβολή της θανατικής ποινής ακόμα και για σχετικά μικρά παραπτώματα αλλά και εξαιτίας της έλλειψης νομικής βοηθείας προς τους κατηγορούμενους.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τον αποκεφαλισμό δύο ακόμα κρατουμένων, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για ένοπλη ληστεία και ανθρωποκτονία. Συνολικά το τρέχον έτος έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 72 άνθρωποι.

Σχόλια