Σε δίκη για τρομοκρατία φωτορεπόρτερ του Associated Press

0

Στην ιρακινή δικαιοσύνη παραπέμπεται βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, Associated Press, ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατία από το στρατό των ΗΠΑ.

Ο Μπιλάλ Χουσεΐν κρατείται από το 2006 από τους Αμερικανούς χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ήλθαν στο φως πρόσθετα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο φωτορεπόρτερ «διείσδυσε» στο ειδησεογραφικό πρακτορείο για λογαριασμό των εξτρεμιστών.

«Υπάρχουν αναντίρρητες αποδείξεις ότι ο Μπιλάλ Χουσεΐν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζεφ Μορέλ.

Ο Μπιλάλ Χουσεΐν συνελήφθη στις 12 Απριλίου 2006 όταν Αμερικανοί πεζοναύτες που μπήκαν στο σπίτι του στο Ραμάντι για να το χρησιμοποιήσουν ως προσωρινό παρατηρητήριο ανακάλυψαν υλικά για την κατασκευή βομβών, προπαγανδιστικά κείμενα των ανταρτών και τη φωτογραφία μίας αμερικανικής στρατιωτικής εγκατάστασης.

Αναφέρεται ότι ο φωτορεπόρτερ είχε κινήσει υποψίες και στο παρελθόν επειδή εντοπιζόταν συχνά στις περιοχές όπου σημειώνονταν επιθέσεις.

Σύμφωνα με το ιρακινό δικαστικό σύστημα του Ιράκ, ένας δικαστής θα εξετάσει την υπόθεση και θα αποφασίσει εάν θα τον παραπέμψει σε δίκη, στην οποία ο αμερικανικός στρατός θα είναι μάρτυρας κατηγορίας.

Το Associated Press αναφέρει ότι από τη δική του έρευνα δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Μπιλάλ Χουσεΐν. Οι συνήγοροι του ειδησεογραφικού πρακτορείου δηλώνουν ότι δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση στον κρατούμενο και στα στοιχεία εις βάρος του.

Τονίζουν ότι κατ αυτό τον τρόπο καθίσταται αδύνατη η υπεράσπιση του φωτορεπόρτερ και δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να έχει μία δίκαιη δίκη.

Ο πρόεδρος του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Τομ Κάρλεϊ έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωση του Χουσεΐν.

Σχόλια