Σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο του Κυότο από τις 16 Φεβρουαρίου 2005

0

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το Πρωτόκολλο του Κυότο για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα αποτελέσει μία νομικά δεσμευτική Συνθήκη από τις 16 Φεβρουαρίου 2005. Η ανακοίνωση έγινε μόλις η Ρωσία παρέδωσε στον κ. Ανάν τα επίσημα έγγραφα της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου από τη Δούμα, κι έτσι συγκεντρώθηκε το απαιτούμενο ποσοστό που προβλέπεται για την εφαρμογή της Συνθήκης.

Το Πρωτόκολλο υποχρεώνει 55 χώρες να μειώσουν δραστικά την έκλυση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2012, ωστόσο η εφαρμογή του πραγματοποιείται αρκετά χρόνια μετά τη σύνταξη της Συνθήκης το 1997. Βασικός λόγος της καθυστέρησης ήταν η άρνηση των ΗΠΑ και της Αυστραλίας να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη. Η κυβέρνηση Μπους υποστήριξε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα δεν υποχρεώνονται σε άμεση μείωση των βλαβερών αερίων.

Ο κ. Ανάν δήλωσε ότι με την επικύρωση του Πρωτοκόλλου από τη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας απειλής.

Σχόλια