Σε ειδική εκδοση η έκθεση της Γερουσίας για τις μεθόδους βασανιστηρίων της CIA

0

 

Η έκθεση της Αμερικάνικης Γερουσίας για τις μεθόδους βασανιστηρίων που εφάρμοσε η CIA μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε βιβλίο το οποίο θα ειναι διαθέσιμο σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή από τις 8 Ιανουαρίου 2015.

Η συγκεκριμένη έκθεση 500 σελίδων, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Γερουσίας και είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη 9/12, περιγράφει αναλυτικά τις πράξεις βασανισμού, στις οποίες υπέβαλε η CIA τους κρατουμένους της σε φυλακές ανά τον κόσμο. Ο διευθυντής της CIA, J. Brennan, σε δηλώσεις του αντικρούει την έκθεση της Γερουσίας, λέγοντας ότι οι πρακτικές βασανιστηρίων που εφάρμοσε η υπηρεσία είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πληροφοριών, που βοήθησαν να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβερνητική έκθεση υψηλού ενδιαφέροντος δημοσιεύεται σε μορφή βιβλίου. Έχει προηγηθεί η δημοσίευση της έκθεσης της Επιτροπής της 9ης Σεπτεμβρίου, το 2004, και της έκθεσης σχετικά με την υπόθεση Λεβίνσκυ, το 1998.

Από την ημέρα που δημοσιεύθηκε η έκθεση της Γερουσίας, ¨ανατριχιαστικές” λεπτομέρειες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μέρος των οποίων μπορείτε να δείτε στη ακόλουθη συλλογή tweets του theguardian.com

 

Σχόλια