Σε επιτροπή και όχι στην εισαγγελία η έρευνα για τη δολοφονία δικηγόρου στη Γουατεμάλα

0

Η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ Διεθνής Επιτροπή Εναντίον της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) ανέλαβε να ερευνήσει τη δολοφονία ενός γνωστού δικηγόρου, ο οποίος σε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε πριν την εκτέλεσή του την Κυριακή υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της χώρας Αλβαρο Κολόμ διέταξε την εκτέλεσή του.
Η επιτροπή, η οποία συστήθηκε πριν δύο χρόνια για να ερευνά φαινόμενα διαφθοράς στο ανώτερο και ανώτατο επίπεδο στη Γουατεμάλα, ανέφερε, χθες, ότι θα ερευνήσει την υπόθεση διότι υπάρχουν αμφιβολίες ότι η εισαγγελία θα διεξαγάγει την επίσημη έρευνα κατά τρόπο ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο.
Ο Ροδρίγο Ρόζενμπεργκ, εκπρόσωπος ενός βιομηχάνου ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε νωρίτερα εφέτος, υποστήριξε σε βίντεο και σε γραπτή δήλωσή του πως ο πρόεδρος Κολόμ διέταξε την εκτέλεσή του διότι είχε “”αποδείξεις”” της ανάμιξής του σε κύκλωμα ξεπλύματος χρήματος–χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο κεντροαριστερός πρόεδρος Κολόμ διέψευσε ότι ενέχεται στην υπόθεση και κατηγόρησε αντιπάλους του ότι συνωμοτούν για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή του.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα ανακοίνωσε ότι ένας πράκτορας του FBI βρίσκεται ήδη στη χώρα για να συνδράμει τις αρχές στις έρευνες.
Εκατοντάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης, καθώς και συγγενείς του δικηγόρου και του βιομηχάνου, διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα για δεύτερη συνεχή ημέρα απαιτώντας την παραίτηση του Κολόμ.