Σε εξέλιξη δίκη στις ΗΠΑ για δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του νεκρού Μπιν Λάντεν

0

Η οργάνωση είχε υποβάλει αίτημα δημοσιοποίησης των φωτογραφιών βάσει της νομοθεσίας Freedom of Information Act, η κυβέρνηση όμως είχε απορρίψει το αίτημα με την αιτιολογία ότι οι φωτογραφίες θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν από το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ-Κάιντα για προπαγανδιστικούς σκοπούς.

Μετά την άρνηση των αρχών, η οργάνωση προσέφυγε ενώπιον της δικαιοσύνης ισχυριζόμενη ότι οι λόγοι που προβλήθηκαν για την απόρριψη δεν ήταν συγκεκριμένοι. Το περιφερειακό δικαστήριο που δίκαζε σε πρώτο βαθμό είχε απορρίψει την προσφυγή με το σκεπτικό ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διοίκηση όσον αφορά την κρίση περί ύπαρξης κινδύνων εθνικής ασφάλειας, από την δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων φωτογραφικών αρχείων.

Η οργάνωση δεν πτοήθηκε από την απορριπτική απόφαση και άσκησε έφεση. Στο υπόμνημα που υπέβαλε ενώπιον του ομοσπονδιακού εφετείου εκ μέρους της CIA ο John Bennett, αναφερόταν ότι τα αρχεία που παρακρατήθηκαν από τις αρχές περιλαμβάνουν τόσο φωτογραφίες όσο και υλικό βίντεο για το θάνατο του Μπιν Λάντεν. Καθώς οι εικόνες είναι “ζωντανές” και αποκρουστικές, τυχόν δημοσιοποίησή τους θα ήταν ίσως βλαβερή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ως προσπάθεια ταπείνωσης του Μπιν Λάντεν από τις ΗΠΑ ή να χρησιμοποιηθούν για ενίσχυση του αντιαμερικανικού αισθήματος.

Σχόλια