Σε εξέλιξη η δίκη στα Σκόπια για τη δολοφονία 7 λαθρομεταναστών

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται στα Σκόπια η δίκη για τη δολοφονία των επτά Ασιατών λαθρομεταναστών το Μάρτιο του 2002 σε χωρίο έξω από τα Σκόπια. Οι λαθρομετανάστες είχαν παρουσιαστεί από τις τότε δυνάμεις ασφαλείας και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Λιούμπε Μποσκόφσκι ως τρομοκράτες και η όλη “”επιχείρηση”” ως αντιτρομοκρατική επιτυχία της ΠΓΔΜ, με σκοπό να αποσπάσει η τότε κυβέρνηση την εύνοια της διεθνούς κοινότητας ως ενεργός σύμμαχος στον αγώνα κατά της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι πρώην ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας, ενώ κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην υπόθεση είναι και ο πρώην υπουργός Λιούμπε Μποσκόφσκι, ο οποίος διέφυγε στην Κροατία, όπου συνελήφθη τον περασμένο Αύγουστο και έκτοτε κρατείται προφυλακισμένος. Ο Μπόσκοφσκι αναμένεται να δικαστεί στην Κροατία, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημα της ΠΓΔΜ για την έκδοσή του.

Κατά την ακροαματική διαδικασία κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας δυο πρώην αστυνομικοί οι οποίοι ήταν στην ομάδα που υποτίθεται ότι εντόπισε τους Ασιάτες λαθρομετανάστες. Και οι δυο παραδέχθηκαν ότι επρόκειτο για σκηνοθετημένο έγκλημα και υποστήριξαν ότι τους δόθηκε εντολή να στήσουν ενέδρα στους λαθρομετανάστες και να πυροβολήσουν εναντίον τους, ενώ στη συνέχεια άφησαν δίπλα στις σορούς τους όπλα και στολές ώστε να εμφανιστούν ως επικίνδυνοι τρομοκράτες που είχαν εισέλθει παράνομα στην ΠΓΔΜ.

Σχόλια