Σε ισχύ τίθεται σύντομα η Συνθήκη της Λισσαβόνας, μετά τη χθεσινή υπογραφή της από την Τσεχία

0

Στις 3.00 (τοπική ώρα) χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους πρόσθεσε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβόνας, γράφοντας τον επίλογο ενός σίριαλ που ταλαιπώρησε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη για εβδομάδες. Πλέον, η Συνθήκη έχει επικυρωθεί από το σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ως το τέλος του χρόνου ή, το αργότερο, τον Ιανουάριο.
Ο κ. Κλάους αρνιόταν πεισματικά να υπογράψει τη Συνθήκη, ζητώντας την εξαίρεση της χώρας του από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων με το επιχείρημα ότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να υποχρεωθεί σε αποζημιώσεις προς τους Γερμανούς Σουδήτες που εκδιώχθηκαν από την Τσεχοσλοβακία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα, είχε δηλώσει ότι θα περίμενε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας του επί της προσφυγής γερουσιαστών κατά της Συνθήκης. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν πως η Συνθήκη θα δημιουργήσει ένα υπερ-κράτος, καταστρατηγώντας την τσεχική εθνική κυριαρχία. Τα επιχειρήματά τους δεν έγιναν δεκτά από το ανώτατο δικαστήριο, το οποίο ανακοίνωσε την απόφαση του λίγο πριν μπει η υπογραφή του Κλάους. Ο Τσέχος πρόεδρος δήλωσε ότι διαφωνεί μεν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά τη σέβεται.
Η είδηση της επικύρωσης της Συνθήκης από την Τσεχία έγινε δεκτή με ανακούφιση στις Βρυξέλλες. «Ο δρόμος αποτέλεσε μαραθώνιο μετ’ εμποδίων, αλλά το τελευταίο εμπόδιο έχει πια απομακρυνθεί», σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως η Συνθήκη μπορεί να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, σημειώνοντας πως πλέον «έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια για τη γρήγορη ενεργοποίηση μιας συνθήκης η οποία θα ανοίξει νέα εποχή για την Ε.Ε. και θα μας επιτρέψει να εργαστούμε πολύ πιο συνεκτικά και αποτελεσματικά, με πιο δυνατή φωνή στη διεθνή σκηνή».

Σχόλια