Σε κατ’ οίκον περιορισμό Πακιστανός ύποπτος για τις επιθέσεις στην Βομβάη

0

Σε κατ οίκον περιορισμό έθεσαν οι αρχές του Πακιστάν τον ιδρυτή της μουσουλμανικής οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα, ο οποίος κατηγορείται από την Ινδία για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη.

Εκπρόσωπος της πακιστανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η αστυνομία έχει περικυκλώσει το σπίτι του Χαφίζ Σαέντ στη Λαχόρη και έχουν απαγορεύσει να βγει από εκεί, ενώ τον ενημέρωσαν ότι σύντομα θα του απαγγελθούν επισήμως κατηγορίες».
Λίγες ώρες πριν από τον κατ οίκον περιορισμό του ο Χαφίζ Σαέντ δήλωνε στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BBC ότι έχει εγκαταλείψει την ηγεσία της οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα από το 2001 και έχει γίνει επικεφαλής μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, της Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα.
Αναλυτές πάντως αναφέρουν ότι αυτή η φιλανθρωπική οργάνωση χρησιμοποιείται ως κάλυψη των ενεργειών της ένοπλης οργάνωσης Λασκάρ-ε-Τάιμπα.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσάφ Ράζα Γκιλάνι δήλωσε ότι η χώρα του θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με μία λίστα με μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
«Το Πακιστάν ενημερώθηκε για ορισμένα μεμονωμένα άτομα και οντότητες που περιλαμβάνονται στην απόφαση 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και θα εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις του», φέρεται να δήλωσε προς τον επισκεπτόμενο το Πακιστάν Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι οι υποχρεώσεις του.
Εξάλλου, σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι μία ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση που θεωρείται ως «βιτρίνα””της Λασκάρ-ε-Τάϊμπα που κατηγορείται από Ινδία και ΗΠΑ για τις αιματηρές επιθέσεις στο Μουμπάι, τέθηκε υπό παρακολούθηση.

Σχόλια