Σε κρίση οι σχέσεις Ιταλίας-Ρουμανίας, λόγω του μεταναστευτικού νόμου

0

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ιταλίας -Ρουμανίας μετά τις μαζικές απελάσεις Ρουμάνων μεταναστών, οι οποίοι θεωρούνται από τις ιταλικές αρχές ως οι κύριοι υπεύθυνοι για τη αυξανόμενη εγκληματικότητα.

Τουλάχιστον 38 Ρουμάνοι επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία εβδομάδα, όταν το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας υιοθέτησε διάταγμα που επιτρέπει την απέλαση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο ή εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί εντός 60 ημερών από τη Βουλή και στη συνέχεια να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον ιταλικό Τύπο αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί το αμφιλεγόμενο διάταγμα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Καλίν Παπέσκου Ταριτσεάνου στη Ρώμη με αίτημα προς τις ιταλικές Αρχές να προστατεύσουν τους Ρουμάνους πολίτες που ζουν στη χώρα.

«Η καταστολή του εγκλήματος εξαρτάται κυρίως από τις ιταλικές Αρχές και η τοπική διοίκηση και η αστυνομία πρέπει να αναλαμβάνουν δράση, όταν οι πολιτικές διακηρύξεις δημιουργούν ανησυχητικό κύμα ξενοφοβίας» δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Βουκουρεστίου.

Σχόλια