Σίγουροι οι αστυνομικοί για την ενοχή του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες

0

Πεπεισμένοι ότι επρόκειτο για βομβιστή αυτοκτονίας δήλωσαν οι δύο Βρετανοί αστυνομικοί, οι οποίοι πυροβόλησαν θανάσιμα τον Βραζιλιάνο ηλεκτρολόγο, Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες τον Ιούλιο του 2005 σε σταθμό του μετρό στο νότιο Λονδίνο.

Κατά την πρώτη ημέρα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ο ιατροδικαστής σερ Μάικλ Ράιτ, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί πίστευαν ότι ο ντε Μενέζες επρόκειτο να τοποθετήσει βόμβα στο σταθμό Στόκγουελ.

Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων εις βάρος του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες έγινε την επόμενη των αποτυχημένων βομβιστικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου.

Ο ιατροδικαστής πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί σε πολλές περιπτώσεις δεν γνώριζαν με σαφήνεια το αν καταδίωκαν βομβιστή αυτοκτονίας και συγκεκριμένα τον Χουσεΐν Οσμάν, ύποπτο για τις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου. Ωστόσο, ο Μενέζες παρακολουθούνταν από τη στιγμή που έφυγε από την κατοικία του μέχρι την στιγμή της δολοφονίας στο μετρό.

«Κάθε ένας από τους δύο αστυνομικούς πίστευε ότι η άμεση θανάτωση [του υπόπτου] ήταν η μόνη επιλογή που είχε», υπογράμμισε ο σερ Ράιτ και διευκρίνισε ότι ο θάνατος του Μενέζες ήταν ακαριαίος.

Οι ένορκοι καλούνται να αποφασίσουν για το αν η επέμβαση των αστυνομικών ήταν νόμιμη ή όχι.

Στο δικαστήριο παρέστησαν συγγενείς του Βραζιλιάνου που ζητούν τη δίωξη των αστυνομικών που ευθύνονται για το θάνατο του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Σχόλια