Σημαντική απόφαση του Supreme Court της Βρετανίας για την αρνητική ελευθερία πολιτικής έκφρασης των προσφύγων

0

Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, διατυπώνοντας την θέση ότι η Σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες προστατεύει εξίσου αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο στις χώρες καταγωγής επειδή έχουν συγκεκριμένες πολιτικές αντιλήψεις ή επειδή είναι πολιτικά ουδέτεροι.
Το ζήτημα ανέκυψε στο πλαίσιο της υπόθεσης RT (Zimbabwe) and others v. Secretary for State for the Home Department, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας ισχυριζόταν ότι έπρεπε να απορριφθεί η αίτηση ασύλου των συγκεκριμένων προσώπων από την Ζιμπάμπουε με το επιχείρημα ότι ήταν πολιτικά ουδέτεροι και δεν μετείχαν στο κόμμα της αντιπολίτευσης, άρα δεν διέτρεχαν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής.
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ομόφωνα ότι ο ισχυρισμός του Υπουργείου Εσωτερικών δεν ήταν βάσιμος. Συγκεκριμένα το δικαστήριο επεσήμανε ότι η προστασία που παρέχεται από την Σύμβαση για τους Πρόσφυγες δεν διαβαθμίζεται ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο μπορεί να διατρέχει κάποιος κίνδυνο στη χώρα του, αν δηλαδή ο λόγος αυτός θα είναι οι πολιτικές του αντιλήψεις ή η ομοφυλοφιλική του ταυτότητα. Επιπλέον, η Σύμβαση καλύπτει και την αρνητική όψη της ελευθερίας έκφρασης και ειδικότερα της ελευθερίας πολιτικής συνείδησης και έκφρασης, δηλαδή το δικαίωμα να μην έχει κάποιος ή να μην εκφράζει σκέψεις και πολιτικές πεποιθήσεις. Για αυτόν τον λόγο –σύμφωνα με το δικαστήριο – είναι δυνατό κάποιος να διατρέχει κίνδυνο στη χώρα του ακριβώς λόγω της πολιτικής του ουδετερότητας, επειδή η κυβέρνηση της χώρας εξομοιώνει τους μη υποστηρικτές της με οπαδούς της αντιπολίτευσης και για αυτό τους διώκει.
Με αυτό το σκεπτικό το δικαστήριο απέρριψε το ένδικο μέσο που άσκησε το Υπουργείο Εσωτερικών και διέταξε να σταματήσει η διαδικασία απέλασης των συγκεκριμένων αιτούντων ασύλου. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο διαπίστωσε ότι στη χώρα τους τα συγκεκριμένα πολιτικά ουδέτερα πρόσωπα διέτρεχαν κίνδυνο επειδή ο στρατός προέβαινε σε ελέγχους και απειλούσε όσους δεν είχαν ταυτότητες μέλους του κόμματος Zanu-PF ή δεν υποστήριζαν θετικά και ανοιχτά το ισχύον καθεστώς.
 

Σχόλια