Σήμερα η επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ

0

Η 4η Οκτωβρίου αποτελεί την ιστορική μέρα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αφίχθη στο Λουξεμβούργο τα ξημερώματα της Τρίτης (01:05 ώρα Ελλάδας) για την προγραμματισμένη τελετή.

Μετά την αποβίβαση του, ο Τούρκος αξιωματούχος κατευθύνθηκε στο κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών, όπου τον καλωσόρισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και ο ύπατος εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

Ο Τζακ Στρο υπενθύμισε πως η Τουρκία έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, η οποία ποσώς είναι εγγυημένη και την παραίνεσε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, να υπερασπισθεί βασικές ελευθερίες, να διασφαλίσει την εξουσία του κράτους έναντι του στρατού και να βελτιώσει την κατάσταση των Κούρδων στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η συμβολική τελετή ξεκίνησε λίγο πριν από τις 02:00 (ώρα Ελλάδος) και διήρκεσε λίγα λεπτά.

Η Αγκυρα είχε λάβει λίγες ώρες πριν το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου, το οποίο και ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και το κεντρικό διοικητικό όργανο του κυβερνώντος κόμματος AKP. Ακολούθως, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε και τυπικά το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Τουρκία.

Σχόλια